Strony

24 listopada 2014

Ciasto marchewkowe.

Wygląda jak piernik i podobnie do niego smakuje. Gdybym nie powiedziała domownikom co to za ciasto to myśleliby, że jest to właśnie piernik. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich i spróbować upiec coś nowego, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. ☺ Ciasto jest pyszne i proste w przygotowaniu. Na początek daję zdjęcie, jeśli wygląda apetycznie to czytajcie dalej.


Składniki:
2 szklanki startej marchewki
1 jabłko
szklanka oleju
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
cynamon (do smaku)
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis:
Marchewki i jabłko zetrzeć na tarce o średnich oczkach, do miski wbić jajka, do środka dodać niepełną szklankę cukru + olej. Miksować od 5 do 7 minut, a następnie wsypać mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody. Wymieszać na jednolitą masę, potem dodać startą marchewkę i jabłko + szczyptę cynamonu do smaku ☺


Wlać ciasto do blaszki podobnej rozmiarem jak na zdjęciu lub okrągłej tortownicy (23cm) i nastawić na 175st. C na 40-45 minut. Sprawdzić czy się upiekło można przy pomocy wykałaczki, jeśli jest czysta i bez śladów ciasta to się udało. Ciasto trzeba zostawić w piekarniku do wystygnięcia, oczywiście w takim uchylonym.

Smacznego!