Składniki:
2 szklanki startej marchewki
1 jabłko
szklanka oleju
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
cynamon (do smaku)
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis:
Marchewki i jabłko zetrzeć na tarce o średnich oczkach, do miski wbić jajka, do środka dodać niepełną szklankę cukru + olej. Miksować od 5 do 7 minut, a następnie wsypać mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody. Wymieszać na jednolitą masę, potem dodać startą marchewkę i jabłko + szczyptę cynamonu do smaku ☺
Wlać ciasto do blaszki podobnej rozmiarem jak na zdjęciu lub okrągłej tortownicy (23cm) i nastawić na 175st. C na 40-45 minut. Sprawdzić czy się upiekło można przy pomocy wykałaczki, jeśli jest czysta i bez śladów ciasta to się udało. Ciasto trzeba zostawić w piekarniku do wystygnięcia, oczywiście w takim uchylonym.
Smacznego!
Mogę wpaść i spróbować? Musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne i mega smaczne! :) Szybciej je zrobisz sama w domu niż do mnie przydrepcisz :)
Usuńja też chętnie wpadnę ;))
UsuńJadłem takie kiedyś. Bardzo mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńUwielbiam to ciasto! Jest najlepsze i dość często je tez pieke : )
OdpowiedzUsuńZgadzam się, jest pyszne! :)
UsuńMniam, jadłabym! :D
OdpowiedzUsuńUpiecz, to ciasto naprawdę łatwo zrobić :)
Usuń